RaceRunning

Standardkategori för inlägg.

Meka frame runner

RaceRunning-projektet hade utbildningar för tränare/ledare där vi också fick lära oss att ställa in/meka en frame runner. Vi gjorde bland annat en kort film där Kathleen visar några inställningar du kan göra och visar vilka verktyg du använder.

Bemötande – TAKK

TAKK står för Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation.

Vi har tagit fram TAKK-tecken och bilder för Frame running

I Arvsfondsprojektet RaceRunning Sweden så har vi tagit fram TAKK-tecken och bilder anpassade för Frame running-träning och tävling. Här nedan kan ni ladda hem pdf:er med dessa tecken;

Om ni som är funktionärer (tränare, tävlingsledare etc) i projektet behöver mer tecken eller bilder kontakta: Margareta Hallner via mhallner.se eller ring 073-0412113.

Vad är TAKK?

Starta frame running på din ort

Har du lust att starta Frame running på din ort? Det här behöver du:

  1. En eller flera frame runners (spring-cyklar/gånghjälpmedel)
  2. Någon som kan meka/ställa in frame runnern rätt åt dig
  3. Gå med i/starta en förening
  4. Tillgång till en utomhusbana/sporthall
  5. Tränare/ledare (minst två stycken)
  6. Träningskompisar

Efter att du tränat ett tag kanske du vill börja tävla – ett bra träningsmål om inte annat, som att springa Vårruset eller Lidingöloppet, eller varför inte delta i en Friidrottstävling. Då behöver du:

  • En förening som är ansluten till rätt distrikt (Friidrott/Parasport) och som kan ge dig en tävlingslicens
  • Klassificera dig, så du hamnar i rätt tävlingsklass

Tävla

Frame running är en sport som det går att tävla i på både nationell nivå men inte minst internationell nivå. Sporten har ett väl fungerande klassificeringssystem som gör att alla kan tävla mot varandra på rättvisa villkor.

Parafriidrott

Frame running är en friidrottsgren och i augusti 2017 var RaceRunning för första gången med som officiell gren på SM i Parafriidrott.

Klassificering

  • RR 1 – personer med svårare cp-skador, påverkan i armar och ben – GMFCS* IV och V
  • RR 2 – personer med måttliga cp-skador, inte så stor påverkan i armar och bål, men med lätt till svår påverkan i benen – GMFCS III
  • RR 3 – personer med lättare cp-skador, lätt till måttlig påverkan i en eller båda armarna, bra bålbalans och lätt påverkan i benen – GMFCS I-III
  • RR 4 – ingen CP / ingen speciell rörelsenedsättning (MS, Parkinson, Stroke, RA, Amputerade, Downs syndrom, Autism bl.a.)

CPISRA

The Cerebral Palsy International Sports and Recreation Association (CPISRA) är det internationella styrande organet för sporter för idrottare med cerebral pares. Du kan läsa mer på deras hemsida http://cpisra.org/.

Här kan du köpa en frame runner

I Sverige finns idag, som vi känner till, tre företag som säljer frame runners. En frame runner kostar mellan ca 15 000 och drygt 30 000 kronor. I vissa landsting så kan du få den förskriven som gånghjälpmedel, men inte i alla. Kontakta ditt landsting/hjälpmedelscentral för mer information.

Återförsäljare i Sverige

Rulla till toppen
Scroll to Top