Uppsalas IFU Arena värd för internationell samling för ny para-idrott i helgen

Arvsfondsprojektet RaceRunning (som drivs av RBU Västerås, Norrbacka HIF, Solna och Rånäs 4H i Norrtälje) arrangerar tillsammans med CPISRA, RaceRunning Danmark och Parasportens friidrottskommitté, en International RaceRunning Assembly i nybyggda IFU Arena i Uppsala nu i helgen, den 24-26 februari. Det kommer bli en intensiv helg med tre parallella kurser för klassificerare, tränare/domare och aktiva och hela hallen är bokad för eventet. Ca 120-130 personer från ett 15-tal länder från fyra kontinenter är anmälda, bland annat den flerfaldige paralympiske guldmedaljören från Tyskland, Birgit Kober, som tog guld både i Rio och i London i kulstötning och spjut.

– Det känns oerhört kul att kunna bjuda in världen till en samling för att sprida det vi kallar ”världens vackraste sport”, säger Vicki Skure-Eriksson, initiativtagare och kassör i RBU Västerås som ansvarar för arvsfondsprojektet. Tack vare en RaceRunner kan människor med ofta mycket omfattande rörelsehinder ta sig fram av egen kraft och gå från passiv åskådare till aktiv idrottare. Det är fantastiskt att se vilken skillnad denna idrott kan innebära för både barn, unga och vuxna med rörelsesvårigheter. Och det är både en friidrottsgren och ett sätt att kunna vardagsmotionera för att må bättre.

– Att det blev just Uppsala beror på flera saker, men framför allt beror det på den fantastiska nybyggda IFU Arena och ett mycket gott bemötande och serviceinriktning, såväl vid bokning av arenan och som av hotellet, Scandic Uppsala Nord, säger Vicki. Närheten till Arlanda gör också att det är relativt enkelt för människor att ta sig hit från hela världen. Det är också roligt att det nu finns en nystartad friidrottsgrupp i Uppsala som har börjat med regelbunden RaceRunningträning.

Klassificeringskursen leds av Ana Cecilia Frazao, från Brasilien. Ana är bl a IPC-klassificerare (IPC= Internationella Paralympiska kommittén) inom friidrott, boccia och CP Football och är huvudansvarig för klassificering inom RaceRunning, som idag ligger inom CPISRA. Tillsammans med den mycket erfarne IPC-klassificeraren Dr Heinz Zwerina från Österrike och Craig Carscadden från England, kommer de hålla teoretiska och praktiska övningar för nuvarande och blivande klassificerare, som har den bakgrund som krävs för att bli antagen till kursen, dvs antingen medicinsk (läkare, fysioterapeut eller arbetsterapeut) eller idrottsteknisk bakgrund.

En ny IPC-godkänd klassificering är under framtagande med hjälp av Edinburgh University i Scotland. Rådata-tester kommer genomföras under helgen på tre av Sveriges top 8-löpare, av en skotsk fysioterapeut, Nicola Tennant, med koppling till Edinburgh University. Fyra svenskar är nominerade att delta i den expertgrupp som kopplas till forskningsstudierna, genom en Delphi process. Det är Lars Björk, Kathleen Persson, bägge internationella klassificerare inom RaceRunning idag samt Uppsalasonen Rickard Nilsson, EM-medaljör inom RaceRunning och numera landslagsman inom Paracykel som deltog på Paralympics i Rio samt Ferdinand von Walden, MPhD och forskare på Karolinska där han bl a forskar på vad RaceRunning har för effekt på muskelstyrka och kondition hos personer med CP.

Tränar/domarkursen leds av det danska landslagets tränare Mansoor Siddiqi, Leif Nielsen och Susanne Ladefoged. Det blir teori varvad med praktiska övningar med de löpare som deltar i kursen för aktiva, vilka de flesta kommer från Sverige. Samtliga kurser kommer hållas på engelska.

Mellan träningspassen kommer det finnas möjlighet få hjälp med individuell anpassning och inställning av sin RaceRunner med hjälp av Connie Hansen, flerfaldig Paralympics guldmedaljör inom tävlingsrullstol. Det går också att prova på boccia och testa hjälpmedel som kan vara till stor hjälp för målgruppen, för att öka styrka och rörlighet.

Alla deltagare kommer bo på Scandic Uppsala Nord. Viby buss från Arboga kommer transportera deltagarna mellan arenan och hotellet i deras fullt anpassade buss med lift.

Kursen pågår i IFU Arena kl 9.00-18.00 på lördagen samt kl 9.00-16.00 på söndagen och kommer avslutas med tävlingslopp på söndag efter lunch.

Vi önskar alla varmt välkomna att besöka eventet!

Frågor besvaras av: Vicki Skure-Eriksson
RBU Västerås/arvsfondsprojekt RaceRunning
mobil 070-320 41 61

Rulla till toppen
Scroll to Top