Världens bästa racerunner-löpare samlas i Köpenhamn

Just nu så samlas världens bästa racerunner-löpare i Köpenhamn för att delta i CPISPRA World Championships –  21st RaceRunners Camp & Cup och självklart så är RaceRunning Sweden på väg med en stor trupp med gott hopp om framgångar.

94 para-idrottare från 13 länder deltar i årets RaceRunning VM på Frederiksberg Stadium i Köpenhamn torsdag-lördag, 13 till 15 juli.

RaceRunning är en innovativ sport för idrottare med funktionshinder som orsakar nedsatt balans – som cerebral pares.
En RaceRunner är en skräddarsydd “spring-cykel” tillverkad för löpning, som har tre hjul och inga pedaler. Det ger idrottaren möjlighet att röra sig fritt och springa med egen kraft – något som de inte kan göra under normala förhållanden. RaceRunning är en dansk uppfinning och VM hålls en gång vart fjärde år.

– Det kommer att bli några underbara dagar på Frederiksberg Stadium med mycket spänning. Konkurrensnivån är högre än någonsin, så det är väldigt svårt att förutsäga vem som kommer att komma ut på toppen i år, säger Mansoor Siddiqi, RaceRunner-uppfinnare och nationell tränare för Danmark.

Det är tredje gången som Danmark är värd för VM, som kommer att köras i tre olika klasser: RR1, RR2 och RR3. Sammanlagt 13 nationer tävlar i Frederiksberg.

Sporten RaceRunning är ännu inte med i de Paralympiska spelen, men Mansoor hoppas att detta kommer att förändras i framtiden.

– RaceRunning är en del av CPISRA, men eftersom samarbetet med den internationella paralympiska kommittén för friidrott är mycket positivt hoppas vi att det inte kommer att dröja för länge innan vi ser RaceRunning som en del av de Paralympiska spelen.

Det är inte bara VM som Frederikberg är värd för den kommande veckan. Under de dagar som leder fram till VM, är Frederiksberg också värd för den 21:a RaceRunners Camp & Cup, som har mer än 300 deltagare – varav 94 är tävlande idrottare. Det är det högsta antalet deltagare någonsin.

– Vi är värd för lägret varje år, men i år förenar vi det med VM. Idrottare kommer från hela världen för att få något av vårt “know how” om sporten, som de sedan tar tillbaka hem och vidarebefordrar till andra, vilket resulterar i en ytterligare förbättring av sporten över hela världen, säger Mansoor. Campen börjar söndag den 9 juli.

Läs mer på www.racerunning.org (på engelska).

Rulla till toppen
Scroll to Top